Actieprogramma ouderen voor gemeente Stichtse Vecht (oktober - december 2015).
In het raadsprogramma van de Gemeente Stichtse Vecht (samenvoeging van Breukelen, Loenen en Maarssen) staat opgenomen een integrale nota ouderenbeleid. De gemeente heeft natuurlijk al veel vastgelegd binnen de Wmo, gezondheidsbeleid en heeft input van betrokken burgers gevraagd. Nu moeten de puntjes op de i gezet worden zodat het college in december een actieprogramma ouderen kan vaststellen. Weer een leuke nieuwe uitdaging!
Welkom Vluchtelingen in Vlaardingen (september 2015)
Coöperatie Vlaardingen Werkt organiseert op verzoek van de gemeente Vlaardingen een Welkom Winkel en coördineert de acties ten behoeve van de opvang van vluchtelingen. Fantastisch hoeveel organisaties en inwoners willen bijdragen!
Opdracht in Maasdriel krijgt een staartje (september 2015)
Gemeente Maasdriel vroeg Bea om nog voor enkele uren per week actief te blijven op het onderdeel toetsing en bezwaar en beroep. Verhuizing naar een ander team maar hartstikke leuk mooi om op deze manier nog bij te kunnen dragen aan het vervolmaken van de uitvoering in het sociaal domein. En leuk om nog betrokken te zijn!
Mega aanbestedingsklus in Rotterdam: 100% score! (juni-september 2015)
Rotterdam besteedde deze zomer het welzijnswerk aan. DOCK, BliK en Stichting Welzijn Pernis vroegen om in totaal zes offertes te schrijven. Begin augustus was de deadline. Na een welverdiende vakantie kregen we eind september te horen dat alle opdrachten binnen zijn!
Lancering coöperatie Vlaardingen werkt (mei 2015)
Na lange voorbereiding opende op 12 mei de coöperatie Vlaardingen werkt officieel zijn deuren (www.vlaardingenwerkt.nu) in de nieuwe locatie aan de Graaf Florislaan in Vlaardingen. Tegelijkertijd gingen de bedrijfsonderdelen de kap- en verwensalon van start en de fietsenreparatiewerkplaats.
Succesvolle offertes voor informele taalactiviteiten (maart/juni 2015)
De gemeente Rotterdam stelt geld beschikbaar voor informele taalactiviteiten: toegepast taalleren, gericht op praktische alledaagse zaken. Met Stichting Zorg voor Welzijn en Taalcentrum Rijnmond maakte Panta voor drie thema`s een plan: Taal en schulden (voorkomen), Taal en inzet voor tegenprestatie (bij een uitkering) en Taal en integratie (arbeidsparticipatie voor vrouwen). Allen uit te voeren in Hoogvliet.
Samenwerking DOCK en Panta blijft succesvol (zomer/najaar 2014)
De zomer stond in het teken van de aanbesteding sociale wijkteams in Zaanstad. DOCK schreef in voor 3 percelen en kreeg er 2 gegund. In het najaar dongen we succesvol mee naar de aanbesteding voor Buurtbemiddeling in Rotterdam.
Interim beleidsadviseur transities Wmo/AWBZ (april 2014 – juli 2015)
2014 is het jaar van de transities van AWBZ, jeugdzorg en werk. In de gemeente Maasdriel konden ze wel wat extra denk- en werkkracht gebruiken. Vanaf april 2014 is Bea Oomens daarom daar in dienst als interim beleidsadviseur Wmo: enkele producten en werkzaamheden: integraal beleidsplan Wmo/Jeugd, verordening, besluit, beleidsregels, regionale samenwerking, implementatie, Hulp bij het Huishouden, basismobiliteit,werkprocessen. Een mooie, enorm spannende klus die ik samen met de collega`s uit het projectteam en implementatieteam heb mogen afronden en overdragen aan de lijnorganisatie. In afwachting van de vervulling van een vacature, bied ik nog ondersteuning bij de lopende beleids- en de afronding van een aantal zaken.
Panta biedt jong talent werkervaring (april 2014)
Met hulp van een startersbeurs biedt Panta een jonge starter een werkervaringsplaats voor een half jaar. Naomi Nobles is een enthousiaste doorzetter en heeft MBO 4 Juridisch medewerker (personeel en arbeidszaken) behaald. Voor Panta gaat zij binnen het project West@Werk werkgevers benaderen en deelnemers begeleiden bij het vinden van werk. Tegelijkertijd kan ze haar eigen comptetenties verder ontwikkelen. We zijn nu al blij met haar inzet!
Meedoen in Charlois: factsheet van DOCK (maart 2014)
Successen moet je laten zien! DOCK is trots op de resultaten die zij behaalt met haar Blended Dienstverlening. Panta stelde een factsheet samen waarin persoonlijke verhalen van bewoners uit Charlois de cijfers over 2013 en de methodiek kleur geven. Pressure line zorgde voor een prachtige vormgeving.
Team van West@Werk blijft groeien (maart 2014)
Bij West@Werk willen we zoveel mogelijk mensen aan betaald werk helpen. Uiteraard door deelnemers te matchen aan vacatures bij externe werkgevers. Maar het mooie is dat West@Werk zelf ook steeds meer opdrachten krijgt, waardoor we mensen betaald werk kunnen bieden. Eerder kwam Claudia als assistent meewerkend voorvrouw het team versterken. Claudia zegt over zichzelf: "Ik ben handig, vrolijk en meelevend. En ik verwacht dat mensen beleefd tegen mij zijn." En sinds kort is Roy aangesteld om een nieuwe klus te helpen klaren: onkruid vrij maken van alle boomcirkels in de Indische wijk.
Start huishoudservice en boodschappendienst Vlaardingen@Werk (november 2013)
Vlaardingen@Werk richt zich op ouderen en mensen met een beperking in Vlaardingen. Als het hen niet meer lukt om zelf boodschappen of huishoudelijke werkzaamheden te doen en ook geen hulp van familie of bekenden kunnen krijgen, kunnen zij een beroep doen Vlaardingen@Werk. Eenmalig of voor langere tijd voeren medewerkers van Vlaardingen@Werk deze werkzaamheden uit. Bewoners die in aanmerking komen voor ondersteuning, krijgen een brochure met meer informatie over de dienst.
Never change en winning team: overeenkomst adviesdiensten DOCK (oktober 2013)
In voorbereiding op de transitie AWBZ, bereiden aanbieders zich voor op nieuwe aanbestedingsprocedures. DOCK vroeg Bea Oomens om vaste partner te worden in hun team aanbestedingen. Daarnaast doen ze ook een beroep op Panta voor andere schrijfklussen.
West@Werk: van project naar wijkcoöperatie? (oktober 2013)
West@Werk blijft zich ontwikkelen. In december vorig jaar besloot de gemeente Vlaardingen al om het project met ruim een jaar te verlengen (tot juni 2014) en naar meerdere wijken uit te breiden. In de afgelopen maanden heeft Panta aan de gemeente voorgesteld om de energie die West@Werk bij deelnemers en wijkbewoners genereert, in te zetten om een wijkcoöperatie te ontwikkelen. De gemeente is enthousiast over deze nieuwe kans en heeft Panta opdracht gegeven een bedrijfsplan te ontwikkelen voor een wijkcoöperatie, die verschillende diensten zal aanbieden. Zoals een wijkrestaurant, bewonersmoestuinen, klussendienst, ict-diensten, vervoersdienst, boodschappendienst etc. De inzet is om met de coöperatie (bescheiden) inkomsten te verwerven, externe investeringen binnen te halen, noodzakelijke besparingen van de gemeente op zorg & welzijn zo goed mogelijk op te vangen en deelnemers nog meer kansen te bieden om werkervaring op te doen. De coöperatie wordt een samenwerkingsverband van gemeente, wijkorganisaties en -bewoners en investeerders.
Opnieuw gefeliciteerd DOCK: Zaanstad (oktober 2013)
Panta tipte DOCK over een offerteprocedure voor het inrichten van Sociale Teams in vijf wijken in Zaanstad. De kracht van DOCK is hun inhoudelijke en praktische expertise. Panta vertaalde dat in een heldere structuur, die nauw aansloot bij de vraag van de gemeente en de kenmerken van de verschillende wijken. Samen schreven we de winnende offerte voor 2 wijken.
Ambassadeur Werkgeversservicepunt Leidschendam -Voorburg (september 2013)
De gemeente Leidschendam-Voorburg vroeg Eric Dijkhuizenom op te treden als ambassadeur van het nieuwe werkgeversservicepunt. Uiteraard zet hij graag zijn ervaring en expertise in om dit initiatief tot een succes te maken. De eerste bijeenkomst van ambassadeurs in september was alvast een inspirerende gebeurtenis.
Gefeliciteerd DOCK: met 2 percelen Welzijn in de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord (september 2013)
Deelgemeente Feijenoord zocht aanbieders voor Welzijnswerk die professioneel, innovatief, vernieuwend en resultaatgericht zijn en uitgaan van de eigen kracht van bewoners. DOCK schreef in voor de percelen `Burgerkracht` en `Informatie, advies en ondersteuning` en haalde deze binnen. Panta bood met veel plezier ondersteuning bij het schrijven van de offertes.
30 trajectbegeleiders van DWI, Amsterdam, getraind in het omgaan met vluchtelingen (juni 2013)
Na een pilot in 2012, implementeert DWI het beleid voor vluchtelingen. Panta trainde in de maand juni 30 trajectbegeleiders in de omgang met vluchtelingen, zodat er op ieder Werkplein in Amsterdam deskundigen zijn voor deze doelgroep.
EEN INSPIREREND 2013 TOEGEWENST, MET VEEL ONVERWACHTE MOGELIJKHEDEN!
Voor inspiratie, zie http://www.youtube.com/watch?v=R5sphGbqdy4.
Kwaliteitsysteem van al `onze` zorgboeren is goedgekeurd! (december 2012)
Deze week kwam het bericht dat ook het kwaliteitsysteem van de laatste zorgboer die Panta begeleid heeft, goedgekeurd is. Daarmee hebben alle boeren die Panta om hulp hadden gevraagd, deze belangrijke stap gezet. Van harte gefeliciteerd! En natuurlijk veel succes gewenst met de vervolgstappen: het indienen van het jaarverslag en, na een jaar, doorlopen van de audit om het keurmerk `Kwaliteit laat je zien` te halen.
Succesvolle pilot West@Werk verlengd (december 2012)
Het Vlaardingse college van Burgemeester en Wethouders is zo tevreden over de resultaten die Panta met het leefbaarheids- en re-integratieproject West@Werk boekt dat zij het project met een jaar verlengen. Inmiddels zijn er 37 deelnemers, waarvan er nu vier succescol zijn uitgestroomd. De overige deelnemers volgen opleidingen, lopen stages, doen vrijwilligerswerk en solliciteren met ondersteuning van de trainers naar geschikte vacatures. Onze ervaringen zetten we ook graag in voor andere gemeenten. Hier vindt u meer informatie over het project.
Opnieuw felicitaties: Stichting Welzijn Hoogvliet krijgt opdracht voor Buurt Bestuurt (november 2012)
Deelgemeente Hoogvliet beoordeelt offerte van Stichting Welzijn Hoogvliet voor de ondersteuning van Buurt Bestuurt als beste aanbod. Bestse mensen van SWH: het was weer fijn met jullie samenwerken!
Ondernemerschap en creativiteit beloond: Eigen Koers Hoogvliet wint aanbesteding (september 2012)
Panta ondersteunde het samenwerkingsverband Eigen Koers Hoogvliet bij het ontwikkelen van een aanbod voor Zorg & Welzijn in Hoogvliet. De deelgemeente was onder de indruk van de oprechte wens tot samenwerking en het integrale en innovatieve aanbod dat hierdoor mogelijk werd. Dit aanbod krijgt onder meer vorm in `Krachtpunten` waar ouderen, mensen met een beperking en mensen zonder werk elkaar ondersteunen en klussen voor de wijk doen.
Training trajectbegeleiders vluchtelingen DWI Amsterdam (augustus 2012)
Dienst Werk en Inkomen van de gemeente Amsterdam gaat extra investeren in de doelgroep vluchtelingen. Panta heeft, na een aanbestdingsprocedure, de opdracht gekregen om de trajectbegeleiders te trainen en begeleiden.
Goed nieuws uit de Vlaardingse Westwijk: deelnemers, bewoners, gemeente en organisaties zijn tevreden over de aanpak van Panta. De gemeente heeft ons gevraagd 10 extra deelnemers in te laten stromen.
Raamcontract Adviesdiensten BliK (juni 2012)
BliK is een samenwerkingsverband van vier regionale welzijnsinstellingen, werkzaam in Schiedam, Rotterdam, Maassluis en het Westland. Panta ondersteunt de instellingen bij offertes en aanbestedingsprocedures, subsidieverwerving en projectontwikkeling.
West @ werk: bewoners uit de Vlaardingse Westwijk aan de slag (april 2012)
Op 23 april gaven 2 wethouders het startschot voor het project West@Werk. West@Werk is een klussenproject waarbij 14 werkzoekenden en vrijwilligers uit de wijk aan de slag gaan om de wijk schoner, veiliger, mooier en leuker te maken. Met de werkervaring die de deelnemer zo opdoen, hopen zij sneller aan regulier werk te komen. Voor en door de wijk, dus. De eerste klussen zijn al naar tevredenheid uitgevoerd. Een plantsoen werd opgeknapt, op bevrijdingsdag hielp de klussenploeg een bewonersvereniging bij een opfleuractie en de maandag daarna stond de ploeg alweer gereed voor een schoonmaakactie rondom de winkelcentra in de wijk, tot grote tevredenheid van de winkeliers. Voor meer informatie: www.westatwerk.nl
Waarom Panta het Rotterdamse Stadsinitiatief Uit je eigen stad steunde!
Stadslandbouw brengt duurzame groenten en fruit, kip en vis, voor stadsbewoners letterlijk onder handbereik. Rechtstreeks van de boer naar de consument, dus super vers. Vermindert de CO2-uitstoot door minder vervoer. Leert stadskinderen waar de worteltjes vandaan komen en hoe lekker ze zijn. Leidt jongeren op tot landbouwer. Creëert banen. Laat bewoners samenwerken. Brengt mensen met elkaar in contact. Geeft je de kans zelf het fruit voor je eigengemaakte jam te plukken. Stimuleert ondernemerschap. Zorgt voor handel en bedrijvigheid in de stad. Zet ons stevig met de voeten in de klei maar laat ons ook dromen van een duurzame toekomst. Kortom stadslandbouw is precies wat we nu nodig hebben in Rotterdam (maar ook in andere steden). Kijk voor meer informatie op www.uitjeeigenstad.nl.
Update: helaas, Uit je eigen stad is niet de winnaar geworden van het Stadsinitiatief. Maar ze gaan onverdroten door. Al in mei vinden de eerste publieksactiviteiten plaats op het gebied bij het Marconiplein! Boontjes en sla zijn al gezaaid! Dus deze zomer voor verse groenten: naar het Marconiplein!
Nieuwe ronde EIF subsidie!
Het Europees Integratiefonds staat weer open voor nieuwe aanvragen. Er zijn vier thema`s waarvoor projecten ingediend kunnen worden. Veel mogelijkheden biedt het thema Participatie als instrument tot integratie (Actie 1) en ook Actie 3, waaronder projecten gericht op mainstreaming en de versterking van interculturele vaardigheden en competenties vallen, is interessant. Sluitingsdatum is 30 maart. Panta Advies & Organisatie kan u adviseren en ondersteunen bij het doen van de aanvraag.
Workshop Taalleren na inburgering: kansen voor nieuw beleid taalverwerving voor anderstaligen
Gemeenten krijgen geen geld meer voor inburgering. Toch voelen veel gemeenten een verantwoordelijkheid voor inwoners met een achterstand op het gebied van de Nederlandse taal, die vaak samen gaat met een participatieachterstand. In een workshop van een dagdeel, op maat toegesneden, onderzoeken Brigitte Buvelot en Bea Oomens met de betreffende medewerkers in uw gemeente welke kansen er liggen voor echt maatwerk en kwaliteit, nu taalleren niet meer in het strakke stramien van het inburgeringsprogramma hoeft te worden gegoten. Bijvoorbeeld door in te zetten op taal op de werkvloer, beroepseducatie te integreren met taal of taal en re-integratie te combineren. Of door het leren van de taal écht in te passen in programma’s voor opvoedingsondersteuning, ouderbetrokkenheid en leesbevordering. Verdere winst kan behaald worden door goed te kijken waar ondersteuning van professionals nodig is en wat op een andere manier (met vrijwilligers, e-learning, of derden) geleverd kan worden. Nieuwsgierig? Klik hier voor een beschrijving van de workshop.
Kwaliteitsbeleid zorgboerderijen
Het wordt voor zorgboeren steeds belangrijker om de kwaliteit van hun werk te laten zien in de vorm van het landelijke Kwaliteitswaarborg. Het indienen van de benodigde papieren kost echter veel tijd, tijd die zorgboeren liever besteden aan de zorg voor hun deelnemers. Panta Advies ondersteunde (met goed resultaat) al meerdere zorgboeren bij het opstellen van het vereiste kwaliteitssysteem. Ons aanbod:
- We komen langs, op het bedrijf en nemen door welke informatie er al is en wat er nog gedaan moet worden.
- We maken een offerte op maat.
- Vervolgens gaan we aan de slag en leveren de concepten aan, bespreken laatste vragen en maken correcties.
- De zorgboer/in ontvangt het definitieve kwaliteitssysteem en alle benodigde bijlagen.
-
De zorgboer/in blijft zelf verantwoordelijk voor het indienen van het kwaliteitssyteem.
Wilt u ook verlost worden van die papierboel? Bel met Bea Oomens: 010-4710503 of 06-10060194
ValentineZ: Werken, leren, participeren! (zomer 2011)
Valentine wie? ValentineZ is een dochter onderneming van ROC Zadkine en genoemd naar de vrouw van beeldhouwer Zadkine. Haar eigen achternaam was Prax en zo heet ook het project waarvoor we in opdracht van ValentineZ een subsidieaanvraag voor het EIF hebben opgesteld. PRAX: werken, leren, participeren! is een duaal inburgeringstraject. Wij denken dat het een sterke impuls is om de resultaten van inburgering te verbeteren en de werkwijze is zeker interessant wanneer gemeenten straks geen inburgeringsmiddelen meer krijgen. Helaas kon de betreffende gemeente niet tijdig de samenwerkingsverklaring ondertekenen en is de aanvraag teruggetrokken.